Lupa leikkiä -VKK-Metron kehittäjäverkoston uutisia

Tällä palstalla jaamme kehittäjäverkoston arjen oivalluksia ja hyviä käytäntöjä. Tervetuloa mukaan!18.5.2016 Leikisti landella päiväkoti Kytöniityssä

Tämä tapahtuma oli VVK-Metron kehittämishankkeen loppuhuipennus. Leikki elää ja voi hyvin päiväkoti Kytöniityssä – ja jatkuu vaan!

Lue lisää

 

Metsässä uskaltaa leikkiä isompikin, sanotaan päiväkoti Kuminassa

Päiväkoti Kuminan 5-6-vuotiaat retkeilivät edellisellä toimintakaudella metsässä kaveripuiden luona. Lapset valitsivat itselleen mieleisen puun ystäväksi, joka nimettiin, sen luona leikittiin, sitä tutkittiin ja kokemukset talletettiin muistoihin, piirustuksiin ja valokuviin.

Lue lisää

 

Mennäänkö metsään, kysytään Kimokujan yksikön lapsilta

Kimokujan yksikön Hakunilanrinteen päiväkodissa lapsilla on joinain päivinä mahdollisuus valita leikkipaikakseen lähimetsä. Tänään metsäretkelle halukkaita löytyi kahdesta eri ryhmästä, joten sadekamppeisiin sonnustautui sekä eskarilaisia että pienempiä retkeilijöitä.

Lue lisää


Lelulainaamosta leikkiin

Lähekkäin sijaitsevien päiväkotien Herukka ja Vaapukka leikinkehittämishankkeiden yhteiseksi nimittäjäksi muodostui leikkimahdollisuuksien konkretisoiminen kuvin ja leikkitauluin. Idea leikkivälineiden monipuolisesta käytöstä kaikkien ryhmien kesken ja leikkipisteiden levittyminen joka puolelle päiväkoti synnytti lelulainaamon. Leikkijöitä ja leikkipaikkoja jäsennetään tietysti leikkitauluin.

Lue lisää

 

Kaikki mukaan leikkiin Saturnuksen ympärille

Päiväkoti Saturnukseen, Hiutaleiden ryhmään saapui syksyllä sadun mukana uusi ystävä, Sami Siili. Se on kulkenut ryhmän mukana arjen askareissa, leikeissä ja retkillä. Sami on tuonut myös ystävänsä Pöllön ja Oravan mukaan Hiutaleiden toimintaan. Kaverukset pääsevät mukaan askarteluihin, rakenteluihin ja jopa päiväunille lasten kainaloon. Eläinkolmikko on melko rohkeaa sakkia, eikä ujostellut VKK-Metron vierailijaakaan lainkaan. Nyt kuitenkin Samilla oli pulma: pääsiäsimuna oli aivan väritön, kaikki kauniit palat olivat hukassa!

Lue lisää


Yhteiskuntataitoja Vantaanlaakson päiväkodissa

Vantaanlaakson päiväkodin Haltia-ryhmän esikoululaiset pääsevät kerran kuussa oman ryhmänsä nimeä kantavaan kaupunkileikkiin, jossa harjoitellaan yhteiskuntataitoja ja eläydytään niin eri ammatteihin kuin asiakkaana olemiseenkin.

Lue lisää

 

Tablet-tietokone mukana leikeissä

Päiväkoti Sansinpellon lapsiryhmät saivat Kauniaisten kaupungilta tablet-tietokoneet ja toiveen hyödyntää niitä lapsiryhmän toiminnassa mahdollisimman monipuolisesti. Tästä saatiin päiväkodissa idea osallistua VKK-metron leikinkehittämishankkeeseen ja tutkia nimenomaan niiden käyttöä lasten leikkitoiminnassa.

Lue lisää

 

KOKO RYHMÄ LEIKKII

Päiväkoti Illenpihan leikinkehittämistyön yhtenä tuloksena syntyi koko ryhmän ja koko päiväkodin leikkipäivät. Pääsimme mukaan koko ryhmän leikkipäivään, jossa teemana oli roolileikit -Tietysti koko ryhmän voimin!

Lue lisää

 

”VIHREÄ VALO!”

Päiväkoti Ratamon työntekijät miettivät miten päiväkodin olemassa olevat tilat saataisiin paremmin lasten käyttöön. 1978 rakennetun päiväkodin käytävällä seisoi kopiokone ja seinät peittyivät kaapeista ja hyllyistä aina vuoteen 2014 saakka. Vkk-metron leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittämishankeen myötä syntyi idea raivata aikuisten käytössä ollut käytävätila lapsille. Jo reilun vuoden ajan siellä on ollut lupa leikkiä!

Lue lisää

 

SIRKUSTUNNELMAA PÄIVÄKOTI PACIUKSESSA

”Tehdään sirkus!” keksivät Paciuksen päiväkodin eskarilaiset viime syksynä. Aikuiset tarttuivat innolla lasten ideaan, ja niinpä lasten kanssa alettiin yhdessä miettiä, minkälaista sirkusmaailmaa ryhmään alettaisiin kehitellä. Huipennukseksi syntyi mahtava sirkusesitys!

Lue lisää

 


Sadut yhdistävänä teemana Pelimannin päiväkodissa

Pelimannin päiväkodissa toiminnan punaisena lankana ovat leikkiprojektin aikana olleet sadut. Päiväkodin ovessa toivotetaankin tulijat tervetulleiksi mukaan satumatkalle.

Lue lisää

 

29.12.2015 Tillinmäessä leikki merkitsee yhteisöllisyyttä

Tillinmäen päiväkodissa pohdittiin, kuinka ryhmien välille saataisiin luotua toiminnallista yhteisöllisyyttä. Tuloksena syntyi leikkipäivä.

Lue lisää

 

14.12.2015 IDEARIKASTA LEIKIN KEHITTÄMISTÄ SATAMAN PÄIVÄKODISSA

Sataman päiväkodissa on keksitty valtavasti hyviä ideoita leikin tukemiseen. Jokainen ryhmä on saanut pohtia leikkiteemaa omasta näkökulmastaan ja kehittää vapaasti ideoiden entistä parempia leikkimahdollisuuksia ryhmänsä lapsille.

Lue lisää

 

8.12.2015 ASTRID LINDGRENIN TARINAT MUUTTUIVAT LEIKEIKSI SAKARINMÄEN PÄIVÄKODISSA

Oletko koskaan kokeillut nukkumista väärinpäin jalat tyynyllä? Tai matkannut Afrikkaan merikapteenin laivalla? Entä minkälaista olisi tehdä puutöitä Eemelin verstaassa? Sakarinmäen päiväkodissa on tutustuttu ahkerasti Astrid Lindgrenin tarinoihin. Eskarissa Katto Kassista ja Veljeni Leijonamieltä, Vattumatojen ryhmässä Vaahteramäen Eemeliä ja Muurahaisten ryhmässä Peppi Pitkätossua on luettu ahkerasti. Erityisesti Vattumatojen ja Muurahaisten ryhmissä tarinat ovat saaneet leikillisen muodon.

Lue lisää

 

24.11.2015 Aspelin eskarilaiset Karoliina Papugaijan jäljillä

Kilon päiväkodin Aspelin eskariryhmässä asusteleva Karoliina Papugaija alkoi tehdä tuhmuuksia. Se nokki nokallaan lapsia ja saattoi raapia pitkillä kynsillään. Karoliina päätettiin laittaa lintuhäkkiin, mutta eipä aikaakaan, kun se karkasi. Siitä alkoikin suuri etsintäleikki!

Lue lisää

 

16.11.2015 Kerro kerro kuvastin -leikki Koivuhovissa

Koivuhovin päiväkodin Meiramit-ryhmä uppoutui viime keväänä Kerro, kerro kuvastin –leikin maailmaan. Ryhmään ilmestyneen Taikapeilin kautta lapset pääsivät tutustumaan Tiina-tyttöön, joka johdatti lapset uudenlaisiin seikkailuihin. Lasten omat ideat kuljettivat leikkiä ja lasten rönsyilevä kerronta ilahdutti ryhmän aikuisia.

Lue lisää

 

29.5.2015 "Tehdään Spiderman-luola!" -Lapset leikkitilojen suunnittelijoina Kytöniityn päiväkodissa

Kytöniityn päiväkodin Hepokattien (3-6v) ryhmässä lapset saivat itse pienryhmissä suunnitella ja toteuttaa mieleisiään leikkitiloja. Lasten omat ideat tulivat kuulluiksi ja luovuus päästettiin valloilleen. Yhdessä ryhmän aikuisten ja vanhempien avustuksella suunnitelmat myös toteutettiin. Seuraavassa Kytöniityn kuvaus lasten ajatuksista ja yhteisestä työskentelystä.

Lue lisää

 

27.5.2015 Ankkalammen agenttikoulu

Esiopetusryhmämme esiopettajat ovat osallistuneet koko kauden ajan agenttikoululeikkiin. Se on leikillinen ja toiminnallinen kokonaisuus, jonka avulla on harjoiteltu kielellisen tietoisuuden taitoja. Olemme harjoitelleet sana-, tavu- ja lausekäsitteitä sekä loogista sanajärjestystä. Tutuksi ovat tulleet myös kirjaimet ja äänteet.

Lue lisää


25.5.2015 “Musta on kiva, just se niinku kissana oleminen” – Kissojen seikkailuja päiväkoti Paciuksessa

"Saanko mennä kissaleikkiin?” kuuluu iloinen huudahdus eteisestä. Lenkkarit asetellaan kiireesti omalle paikalleen eteisen hyllyyn, takki ripustetaan naulakkoon, ja sitten kiiruhdetaan nopeasti kissaleikkipaikalle, jossa on ollut aiemmin kotileikki. Kevään aikana kissat ovat kuitenkin vallanneet tilan!

Lue lisää

 

6.5.2015 Terveisiä Kiinasta- Vallipuiston päiväkodin matkakertomus

Vallipuiston päiväkodissa päätettiin lähteä matkalle Kiinaan. Ryhmän lastentarhanopettaja Anu Häyry kertoo mitä kaikkea kivaa sitten tapahtuikaan.

Lue lisää


30.4.2015 "Ja sit ne avaruusoliot ottaa niit astronautteja kiinni!" - Avaruusseikkailun pyörteissä päiväkoti Ylä-Malmilla

Päiväkoti Ylä-Malmin 5-vuotiaat Tintti-ryhmäläiset kertovat innokkaasti aamupiirillä itse keksimästään avaruushippaleikistä. Leikkiä leikitään ulkona, ja siihen pääsevät mukaan kaikki halukkaat. Avaruusteema on noussut kevään aikana suosituimmaksi aiheeksi lasten leikeissä.

Lue lisää

 

Nenästä kiinni, silmät kiinni - kuinka Kum-maa on kaikkialla!

Joukko prinsessoja, ritareita, kuninkaita, prinssejä ja sadun supersankareita on kokoontunut päiväkoti Tuohimäkeä lähellä olevan metsän laidalle. Kuinka kummaa, kuinka kummaa! Yksi pelistä pois, niin kuin ois! lausumme silmät kiinni yhteen ääneen. Kun loru päättyy, hyppäämme taulun kehysten läpi maailmaan, jossa ihmiset ovat kaksiulotteisia ja jossa sattuu ja tapahtuu kaikenlaisia, kummallisia asioita! Tervetuloa Kum-Maa maahan!

Lue lisää


13.4.2015 Leikin lumoa leikkipuisto Mustakivessä

Leikkipuisto Mustakiven eteisessä on hutinaa. Kerhoryhmä Vilperin jäsenet ovat saapumassa torstaisena aamuna leikkipuistoon, jonne he kokoontuvat kahtena aamupäivänä viikossa leikkimään, laulamaan ja ulkoilemaan tuttujen aikuisten ja leikkikavereiden kanssa. Tänään on tiedossa ulkoleikkejä kerhon pihalta löytyvässä merirosvolaivassa! Ennen sitä laitetaan kuitenkin kerhoon tuodut eväät jääkaappiin odottamaan aamupäivän välipalahetkeä. Ja sitten menoksi!

Lue lisää


Leikkiterveisiä Kilon päiväkodista -”Mahtavaa, kun meille tulee oma Maitaht-maailma!”

Oheinen lausahdus kuului erään pienen pojan sängystä juuri ennen päiväunia. Pojan silmät tuikkivat innostuksesta. Kilon päiväkodin erityisopettaja Katjamaria Ruotsalainen kertoo jutussaan mistä oikein on kysymys.

Lue lisää


Tervetuloa leikkimään -päiväkoti Sataman toiminnallinen vanhempainilta

Päiväkoti Sataman ruokalassa käy kova tohina: keväisen torstain kunniaksi nautitaan mansikkajäätelöä jälkiruuaksi! Aurinko valaisee avaran ruokasalin suurten ikkunoiden takaa eikä vierailija voi olla huomaamatta ruokasalin seinälle kiinnitettyjä kuvia leikeistä. Mistä oikein on kysymys?

Lue lisää

 

23.3.2015 ”Voitaisiinko käydä vähän sirkuksessa?” -Säterinmetsän päiväkodin leikkimaailmat

Ritarilinna, prinsessamaailma, viidakko ja sirkus – nämä päiväkoti Säterinmetsän lapset nimesivät toiveidensa leikkiympäristöiksi, kun heiltä kysyttiin, millaisia leikkejä päiväkodissa olisi mukava leikkiä. Säterinmetsän päiväkodin henkilökunta on suunnitellut ja muokannut leikkitilojaan yhdessä lasten kanssa vastaamaan paremmin lasten toiveita ja kiinnostuksen kohteita.

Lue lisää

 

19.3.2015 Lattea ja leivonnaisia – lapset perustivat oman kahvilan päiväkoti Itämereen

Päiväkoti Itämeren Meduusat-ryhmään astuessa voi lähes haistaa vastakeitetyn kahvin tuoksun ja katse etsiytyy väkisinkin pöydällä komeileviin, värikkäisiin leivonnaisiin. Ryhmään perustettu lasten kahvila on saavuttanut suuren suosion eri-ikäisten leikkijöiden keskuudessa. "Itse tilaan yleensä töihin tultuani cafe latten", kertoo ryhmän lastentarhanopettaja Erika Saine iloisesti.

Lue lisää

 

12.3.2015 Terveisiä tutkijan kammiosta!

VKK-Metron kehittäjät saivat alkuvuodesta tehtäväkseen seurata yhtä leikkiä. Pyysimme kasvattajia kuvaamaan leikin kaarta sekä pohtimaan mikä leikissä yllätti, ihmetytti tai ilahdutti. Toiveemme oli saada ainakin yksi kuvaus jokaisesta kehittäjäyksiköstä.

Lue lisää

 

19.12.2014 Katsaus VKK-Metron kuluneen kauden tapahtumiin

Vuosi alkaa lähetä loppuaan ja myös VKK-Metron kehittämistyö hiljenee joulun ajaksi. Tässä vielä hieman tunnelmia ja ajatuksia vuoden varrelta.

Lue lisää

 


Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje