Asunnottomien palvelujen kehittämisyksikkö 2005-2009
Pääkaupunkiseudun asunnottomien palveluja on kehitettiin pääkaupunkiseudun kuntien yhteisessä hankkeessa vuosina 2005-2009. Päätavoitteena oli luoda pysyvä, seudullinen, verkostomainen kehittämisyksikkö, joka vastaisi asunnottomien palvelujen kehittämisestä, tutkimuksesta ja koulutuksesta.
Ensimmäinen hankekausi 2005-2007
Hankekaudella aloitettiin palvelujen kehittäminen kunnissa. Tilannearviointia kehitettiin Espoon mielenterveys- ja päihdepalveluissa ja ryhmätoimintaa Helsingin asunnottomien sosiaalipalveluissa. Vantaan päihdehuollon kuntouttavat asumispalvelut kehittivät asukkaiden yhteisöllisyyttä ja vertaistukea.
Opintomatkoja ulkomaille
Hankkeessa järjestettiin opintomatkat Tukholmaan, Rotterdamiin ja Tallinnaan. Kansainväliset kokemukset muista suurkaupungeista olivat tärkeitä, sillä asunnottomuus Suomessakin keskittyy nimenomaan pääkaupunkiseudulle. Opintomatkoihin osallistui hankkeessa mukana olevia käytännön työn tekijöitä.
Palveluja pääkaupunkiseudun asunnottomille -sivusto
Hankkeessa luotiin myös Palveluja pääkaupunkiseudun asunnottomille -verkkosivusto, jolle koottiin tietoa esimerkiksi päiväkeskuksista, ruokapaikoista ja majoitusvaihtoehdoista.
Ensimmäinen Asunnottomuusseminaari
Hankekaudella järjestettiin ensimmäisen kerran valtakunnallinen Asunnottomuusseminaari kansainvälisenä köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 16.10. Seminaari oli ensimmäinen asunnottomuusteemaa laajasti käsittelevä tapaaminen, joka kokosi yhteen asunnottomuuden parissa työskenteleviä ihmisiä eri puolilta Suomea.
Toinen hankekausi 2007-2008
Toisella hankekaudella jatkettiin kehittämisyksikkötoiminnan koordinoimista nyt osaksi vuonna 2009 avattua Hietaniemenkadun palvelukeskusta. Hanke jatkoi asunnottomuuspäivien vuosittaista järjestämistä sekä täydennyskoulutuksen antamista asunnottomien palvelujen työntekijöille.
Asunnottomien terveydentilasta selvitys
Erityisenä painoalueena jatkohankkeen aikana oli sosiaalityön ja lääketieteen yhteistyön kehittäminen ja pääkaupunkiseudun asunnottomien sosiaalisen ja terveydellisen tilanteen selvittäminen. Tätä varten hankkeessa työskentelivät sosiaalityöntekijä ja lääkäri. Selvityksestä valmistuneessa raportissa oli lisäksi kirjattu asunnottomille suunnattujen palvelujen kehittämiskohteita.
Ensisuojien historia yksiin kansiin
Hankekaudella koottiin myös Asunnottomuuskirja2. Se kertoo pääkaupunkiseudun kuntien ylläpitämien ensisuojien historiaa, tätä päivää ja tulevaisuutta sekä muutosta moniammatillisiksi palvelukeskuksiksi.
![]()
|
![]()
|
![]()
|
![]()
|